Aktuálně

23.07.2010
Ústí nad Labem bude mít novou dominantu

Město Ústí nad Labem bude mít již koncem roku novou dominantu – lanovku, která spojí centrum města s oblíbeným výletním místem zámečkem Větruše. V zadávacím řízení na výstavbu lanové dráhy, které pro město realizovala právní kancelář MT Legal, zvítězila společnost Viamont DSP.

Kabinová lanovka bude mít nástupní stanici přímo z obchodního centra Forum a umožní rychlé a neobvyklé spojení s jinak poměrně obtížně dostupným zámkem Větruše. „Zámeček prošel v nedávných letech rozsáhlou rekonstrukcí a je oblíbeným výletním místem. Zlepšení jeho dostupnosti ještě zvýší atraktivitu tohoto místa a umožní městu více využít možností, které prostory zámečku nabízejí,“ komentoval záměr vybudovat lanovku primátor města Mgr. Jan Kubata.

Ústí nad Labem získalo na výstavbu lanové dráhy dotaci z regionálního operačního programu, která pokryje investiční náklady. Společnost Viamont DSP dokázala nabídnout nejnižší cenu (58,2 milionu korun), nejkratší termín dokončení lanovky (listopad 2010) i nejdelší záruční dobu na technologii lanové dráhy (36 měsíců). Oproti původnímu výběrovému řízení z loňského prosince, které bylo zrušeno, jde o výrazné snížení plánovaných nákladů.
Nyní čeká město koncesní řízení na budoucího provozovatele lanovky. Po dokončení dráhy bude lanovka několik měsíců ve zkušebním provozu a na jaře příštího roku by se v ní již mohli svézt první turisté. Lanovka je technicky a technologicky zajímavá a její spodní nástupní stanice v rámci nákupního centra a výstupní na zámku Větruše je velmi ojedinělá. Navíc povede nad frekventovanou silnicí, železnicí i obytnou a industriální zónou a bude zapojena do systému integrované dopravy města.
 
    Zpět
© WebActive s.r.o.