Aktuálně

08.08.2010
Liberecké OC Forum je sedm týdnů před otevřením téměř obsazené

Liberec - Liberecké Obchodní centrum Forum je sedm týdnů před otevřením druhé etapy z 90 procent obsazené. Do města přivede značky, které tam zatím chybí, jako je švédský řetězec H&M, Promod a Guess. Své obchody tam ale otevřou i v Česku nové firmy, jako je německý výrobce módy od velikosti 42 Ulla Popken nebo ruská móda pro mladé Oodji. Přibude i multikino s pěti sály, restaurace a kavárny, řekl dnes novinářům Ronald Dasbach, výkonný ředitel společnosti Multi Development, která je investorem.

Výstavba obchodního centra, které bude po dokončení s obchodní plochou 45.000 metrů čtverečních druhým největším ve městě i v kraji, začala před třemi lety. Forum vyrostlo na místě původně nezastavěné proluky ve Fügnerově ulici a na místě bývalého obchodního domu Ještěd, který patřil společnosti Tesco. Právě kvůli této společnosti byla stavba rozdělena do dvou etap, protože Tesco nechtělo v Liberci přerušit provoz. Multi Development tak musel nejprve postavit první část a tam Tesco přestěhovat, teprve pak mohl starý obchodní dům zbourat a stavbu dokončit.

Stavbu obchodního centra za 1,7 miliardy korun provázely od začátku velké emoce. Skupina architektů se snažila zabránit zbourání starého obchodního domu, jehož autory byli architekti Karel Hubáček a Miroslav Masák. Snažili se, aby ojedinělá stavba ze 70. let 20. století byla prohlášena za kulturní památku stejně jako třeba pražský obchodní dům Máj. Neuspěli. Odmítavý postoj některých Liberečanů k nové stavbě zaznamenalo i vedení investorské firmy. "Jak ale stavba postupuje, s negativními postoji se setkáváme stále méně," poznamenal technický ředitel Petr Černák.
O tom, že Liberečané si na nový obchodní dům přímo v srdci města zvykli, svědčí i jeho návštěvnost. Zatím slouží jen polovina centra, přesto jím měsíčně projde kolem 500.000 až 700.000 lidí. "Zhruba dvě třetiny tvoří Liberečané, zbytek lidé z okolí a také turisté," doplnil ředitel obchodního centra Václav Řičář. Forum těží z toho, že stojí v těsném sousedství terminálu městské hromadné dopravy. Řičář věří tomu, že po dokončení se počet návštěvníků ještě zvýší a že si do něj díky novým módním značkám najdou cestu zákazníci z celého kraje i z příhraničních oblastí Německa a Polska. První zákazníky přivítá druhá etapa 23. září.
Forum není jediným nákupním centrem v Liberci. V blízkosti liberecké radnice stojí nákupní centrum Plaza a velkou konkurencí je Obchodní centrum Nisa společnosti ING Real Estate se 160 obchody, restauracemi a multikinem na okraji Liberce. Na opačné straně pak stojí obchodní centrum Globus. Přímo proti OC Forum měl navíc vyrůst další obchodní dům Galerie Liberec. Firma ECE Projektmanagement ale projekt nakonec zastavila kvůli průtahům ve správních řízeních a dnes se soudí se státem. Za zmařenou investici požaduje zhruba 1,8 miliardy korun (70 milionů eur).
    Zpět
© WebActive s.r.o.