Aktuálně

09.01.2012
Cenový vývoj na rezidenčním trhu 2011: Praha a ČR

Ceny nových bytů v Praze v roce 2011 poklesly v průměru o 4,5 %. Zatímco na konci roku 2010 stál metr čtvereční nového bytu v Praze v průměru 56 500 Kč/m2, o dvanáct měsíců později průměrná cena nového bydlení klesla na 54 000 Kč/m2.

Průměrné ceny klesaly o desetiny procenta v průběhu celého roku, až do listopadu 2011. Před koncem roku jsme zaznamenali mírný nárůst cen, který pravděpodobně odráží klesající počet nových bytů uváděných na trh a mírně se zvyšující poptávku danou očekáváním kupujících v souvislosti s vyšší DPH na nové byty od roku 2012.

Paralelně s cenami nových bytů klesly v Praze i průměrné ceny staršího bydlení. Cenový pokles byl mírně vyšší. V prosinci 2010 se průměrné ceny starších bytů pohybovaly na úrovni cca 40.000 Kč/m2, na konci loňského roku klesly na cca 37.800 Kč/m2, což představuje meziroční pokles o 5,3 %. Křivka poklesu je ovšem rozdílná, největší pokles jsme zaznamenali v prvních šesti měsících roku 2011, v druhé polovině roku byl pokles pozvolný. „Zatímco pokles cenové hladiny nových bytů byl v loňském roce dán především skutečností, že na pražský trh byly uváděny zejména projekty v nižší cenové úrovni 40.000 – 45.000 Kč/m2; za poklesem tzv. second-handových bytů stojí především vyšší flexibilita individuálních prodávajících. Na rozdíl od developerů, kteří připravují pro své projekty detailní cenové kalkulace, prodávající starších bytů se jich nedrží tak striktně a stejný podíl na rozhodování má jejich individuální situace a požadovaná rychlost prodeje,“ uvádí Ondřej Novotný, analytik poradenské společnosti Jones Lang LaSalle. Průměrné ceny nových a starších bytů v České republice mimo hlavní město klesaly také, nicméně pomalejším tempem. Průměrný cenový pokles byl cca 3,5 %. Na konci roku 2011 tak průměrná cena nového bytu v České republice byla 32.000 Kč/m2, u staršího bytu cca 23.500 Kč/m2. Dovolujeme si upozornit, že jde o průměrnou referenční hodnotu a cenové hladiny jednotlivých měst se liší. Co se týče nového bydlení, meziročně ceny vzrostly např. v Brně a Plzni (5 – 8 %), naopak meziročně poklesly v Ústí nad Labem a Liberci (10 – 15 %). „Cena zůstává i pro tento rok rozhodovacím kritériem pro nákup nemovitosti. Očekávám, že i díky vysoké konkurenci na trhu budou developeři nových rezidenčních projektů nuceni především v první polovině roku kompenzovat zvýšené DPH akčními slevami, které navážou na marketingové kampaně loňského roku,“ říká Ondřej Novotný, analytik Jones Lang LaSalle. Na základě informací ČNB předpokládáme, že v loňském roce byly uděleny půjčky na rezidenční nemovitosti v celkovém objemu 160 miliard Kč. Z toho cca 115 miliard Kč tvořily hypoteční úvěry. Oproti loňskému roku se tak objem poskytnutých hypoték zvýšil o 35 % a dosáhl úrovně 2008.

Předpověď pro rok 2012

 Pro rok 2012 neočekáváme výrazné změny reálných cen na trhu. Díky většímu přílivu levnějších bytových jednotek budou ve statistikách průměrné ceny rezidenčního bydlení nadále klesat o cca 3 %,“ uvádí Ondřej Novotný a dodává: „aktivita kupujících a ochota přijímat dlouhodobé závazky v podobě hypoték úzce souvisí se situací na pracovním trhu. Nejistota ohledně budoucího ekonomického vývoje zřejmě neopadne a tak budou prodeje zejména nových bytů spíše klesat. I když objemy udílených hypotečních úvěrů začaly v posledních letech – především díky razantní cenové politice bankovních domů poskytujících hypotéky a omezení státní podpory stavebního spoření – stoupat, zvyšuje se i procento nesplácených hypoték. Od roku 2008, kdy se zvýšilo na 1,5 %, dosáhla na konci roku 2010 úrovně 3,1 %, na které se drží dosud. Předpokládáme, že situace se ani v letošním roce nezmění.“

    Zpět

 

Zavřít okno