Aktuálně

04.05.2012
Průkopník domů z odpadků představí projekty v Praze

Obydlí z plechovek od piva, PET lahví, starých pneumatik či igelitových tašek představí největší světový biotekt Michael Reynolds, přezdívaný též „architekt odpadu“, od 5. května do 10. června v prostorách Galerie Jaroslava Fragnera v Praze. Návštěvníci výstavy SAFE se dozvědí, jak vznikají energeticky soběstačná obydlí s co nejmenším dopadem na životní prostředí. Americký autor převratných architektonických technologií a stavebních postupů uvede svou výstavu osobně v rámci komentované prohlídky 4. května v 17:30 hodin. Prezentace bude následně putovat po Čechách a Moravě a odsud do dalších evropských zemí, uvedli organizátoři výstavy.

Stavitel takzvaných zemělodí, jak Reynoldsovy kreace pokřtila jeho manželka Chris, je zastáncem trvale udržitelného bydlení. Provozní náklady na chod zemělodí a jejich energetická náročnost jsou prakticky nulové a skýtají kompletní vybavení, jež je potřeba k životu. Jsou i variantou pro případ, že by na Zemi došlo k vyčerpání neobnovitelných zdrojů energie. „Jsme potěšeni, že můžeme Michaela Reynoldse opět přivítat. Považujeme za důležité seznámit veřejnost s jeho novátorskými myšlenkami, které mají obrovský globální potenciál. Zároveň doufáme, že dojde na realizaci zemělodi i v pražské Botanické zahradě, o kterou magistrát projevil zájem v loňském roce,“ říká ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta.

V návaznosti na výstavu se ve dnech 7. – 25. května, za účasti Michaela Reynoldse, uskuteční nedaleko Prahy rovněž mezinárodní stavitelská dílna. Jejím výsledkem bude stavba první modelové zemělodi, a to jak v České republice, tak i ve střední a východní Evropě. Kromě výstavy prací Michaela Reynoldse se mohou návštěvníci galerie těšit na projekce krátkých vzdělávacích filmů a videí z humanitárních projektů jeho ateliéru, jež budou u nás uvedena poprvé.

Reynolds staví již téměř čtyři desítky let svá levná obydlí ve vysokohorské poušti Nového Mexika, v posledních letech ale i v dalších koutech planety. Tyto stavby disponují vlastním zdrojem energie (vítr, slunce), vody (filtrovaná a později recyklovaná dešťová voda), tepla (tepelná hmota) a vlastní kanalizací (na způsob kořenové jímky). Prototypy jsou maximálně šetrné k přírodě a dají se postavit prakticky kdekoli, kde lze mít nezastíněnou jižní stranu. Nejvhodnějším materiálem pro stavbu zemělodí jsou lahve, plechovky od piva, PET lahve nebo pneumatiky, dobře poslouží také igelitové sáčky či kelímky od jogurtů, obaly od džusů, plech z aut či lepenka.

Tuto fungující formu alternativního bydlení, navíc s puncem originality a designového provedení, Reynolds neustále inovuje. Navzdory nepopiratelným kladům jeho nápadů a myšlenek se však autor musel na území USA před lety utkat s byrokratickými překážkami. Za jeho vizi mu dokonce byla v Novém Mexiku na několik let odňata licence architekta. Reynolds však nepřestal věřit v budoucnost konceptu udržitelného rozvoje bydlení a rozhodl se společně se svým týmem pomáhat na vlastní náklady v oblastech postižených přírodními katastrofami. Naučil stavět své zemělodě místní obyvatele například v hurikánem postiženém Hondurasu (1999) či Mexiku (2005), na Andamanech, kde byli v roce 2005 místní nuceni potýkat se s následky tsunami, nebo na Haiti, které před dvěma lety zpustošilo zemětřesení.


Reynoldsovy zásluhy na humanitárním poli se nakonec staly pro americké úřady dostatečně přesvědčivým důvodem, aby mu byla navrácena profesní licence. Dokonce se mu podařilo prosadit změnu stavebního zákona a jako první na světě dostal povolení k stavbě testovací základny udržitelného bydlení ve vysokohorské poušti v Novém Mexiku. Zde vedle třech starších staveb postupně vzniká 15 nových zemělodí. V současné době staví Reynolds své zemělodě i na státní zakázku v oblastech jako New York City či na území Austrálie.


„Architekt odpadu“ nepřijede v květnu do České republiky poprvé. První návštěva se uskutečnila přesně před rokem v rámci jeho prvního evropského přednáškového turné, kdy zájemcům představil svou vizi osobně. Během tiskové konference, která se tehdy u příležitosti Reynoldsovy návštěvy uskutečnila, požádal pražský magistrát architekta o zeměloď v Praze – Tróji. Pokud magistrát v rozpočtu na rok 2012 schválí náklady na stavbu, bude první pražská zeměloď stát v Botanické zahradě. Na podzim 2011 v Praze rovněž proběhl s Reynoldsem první online kurz biotektury pro začátečníky, kterého se zúčastnili studenti z celé republiky.

    Zpět

 

Zavřít okno