Aktuálně

05.05.2012
Penta chystá rekonstrukci Masarykova nádraží ještě letos

Investiční skupina Penta chce ještě letos začít s rekonstrukcí Masarykova nádraží v Praze. Přestavba památkově chráněné budovy nádraží by měla stát kolem 300 milionů korun a skončit by měla do dvou let. Původní osm let starý projekt počítal s přestavbou za osm až devět miliard korun. Firma nyní pracuje na dokumentaci nutné pro stavební povolení, uvedl Petr Palička, který řídí české realitní projekty Penty.

Část z plánované sumy už Penta investovala loni v opravě střechy historické dvorany, jež byla v havarijním stavu. Letos by měla přijít na řadu rekonstrukce podlahy. „Precizujeme s Českými drahami rozsah oprav a časový horizont. Máme zájem ukončit rekonstrukci co nejdříve,“ řekl Palička. Zájem o rychlé jednání potvrdil člen představenstva Českých drah Vladimír Bail. „V této chvíli finalizujeme řešení rozporuplných otázek, které obsahují osm let staré smlouvy. Naše stanoviska se sbližují. Požadujeme ale, aby se nádraží začalo opravovat hned,“ uvedl Bail.

Penta od loňska ovládá firmu Masaryk Station Investments, která je 66procentním akcionářem ve společnosti Masaryk Station Development (MSD), v níž zbývající 34procentní podíl vlastní České dráhy. Smlouva z roku 2004 uzavřená firmami předpokládá společný rozvoj území v okolí Masarykova nádraží a následný odkup pozemků v majetku Českých drah. Částka, která z provozu nádraží poplyne MSD, by se měla podle Paličky zvednout z dosavadních zhruba čtyř milionů na 13 až 14 milionů korun ročně.

Rubrika: Aktuálně
Autor: ČTK
 

    Zpět
© WebActive s.r.o.