Aktuálně

14.05.2012
Většina měst neplánuje zvýšit daň z nemovitosti

Většina měst v Česku zatím nechystá zvýšení daně z nemovitosti. Více zaplatí například jen majitelé v některých menších sídlech Královéhradeckého kraje, desetině obcí a měst v Libereckém kraji nebo ve Znojmě. Pardubice chtějí naopak daň snížit. Vyplývá to ze zjištění na radnicích.

„My navýšení navrhovat nebudeme, a pokud někdo ze zastupitelů navýšení navrhne, rada jej nepodpoří,“ řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec (ODS) s tím, že v době, kdy lidem klesají příjmy a naopak výdaje rostou, nechce město k této situaci přispět ještě zvyšováním místních daní. Z podobného důvodu se rozhodla daň nezvýšit ani Praha, Kolín nebo Kutná Hora.

Jednou z radnic, která pro letošek daň z nemovitostí zvedla, bylo Znojmo. Město tak získá navíc 16 milionů korun k loňským téměř 22 milionům, uvedla mluvčí města Renáta Bártová. Zastupitelé Mladé Boleslavi zvýšili od začátku letošního roku místní koeficient pro výpočet daně z nemovitosti na hodnotu dvě, další navyšování neplánují, sdělila mluvčí radnice Hana Koišová. Očekávají tak navýšení daňových příjmů, které loni byly 34 milionů korun. Letos by město mohlo z této daně získat zhruba 50 milionů korun.

Pardubice naopak chtějí daň z nemovitosti snížit. „Novou vyhlášku bude zastupitelstvo města projednávat v červnu letošního roku. Pokud bude vyhláška schválena, v roce 2013 se v centru města sníží daně z nemovitosti pro občany asi o 22 procent,“ uvedla vedoucí oddělení daní a daňových pohledávek Ilona Baloušková.

V hlavním městě o výši daně na příští rok zatím rozhodnutí nepadlo. „Zákonný termín je do 30. září 2012,“ uvedla mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská. Nyní vlastníci nemovitostí v Praze platí daň podle koeficientu jedna. Daň z nemovitosti se skládá z daně z pozemků a z daně ze staveb, jejichž sazby se odvíjejí od charakteru nemovitosti. Daň se poté ještě násobí koeficientem, který závisí na velikosti obce, a případně místním koeficientem. Daň je stoprocentním příjmem obce, v jejímž katastru se nemovitost nachází.

 

Rubrika: Aktuálně

    Zpět

 

Zavřít okno