Aktuálně

13.06.2012
Nízké ceny nemovitostí lákají zahraniční zájemce

Zahraniční kupci z Asie, Evropy či Kanady mají stále větší zájem o americké nemovitosti. Může za to šest let trvající pokles cen na realitním trhu ve Spojených státech a příznivý kurz dolaru vůči některým měnám.

Napsal to list The Wall Street Journal. Cizinci za 12 měsíců do konce letošního března v USA nakoupili obytné nemovitosti za 82,5 miliardy dolarů. Šlo o 8,9 procenta z celkových 928 miliard utracených v tomto období za bydlení. Meziročně výdaje zahraničích kupců vzrostly o 24 procent. Ze statistik americké asociace realitních agentů vyplývá, že 55 procent kupujících pocházelo z pěti zemí - Kanady, Mexika, Číny, Indie a Británie. Cizinci si nemovitosti nejčastěji pořizují na Floridě, v Kalifornii, v Texasu, Arizoně a státě New York. Na tyto státy připadá 55 procent všech nákupů nemovitostí zahraničními zájemci. Téměř dvě třetiny z nich platí v hotovosti.

"Peníze vždy hledají, kam by se mohly vrtnout," uvedla newyorská realitní agentka Elida Jacobsenová Lustová, která má na starosti prodej devíti luxusních bytů v bohaté čtvrti Upper East Side na Manhattanu. Minulý týden například jednala s agentem zastupujícím španělského klienta, který v New Yorku shání byt s třemi až čtyřmi ložnicemi za deset milionů až 20 milionů dolarů. Zájem kupců z Evropy neklesá ani po oslabení eura způsobeném tamní dluhovou krizí. Podle realitních agentů za to může pověst Spojených států jako bezpečného přístavu. Na Manhattanu tak například zahraniční zájemci v čele s Rusy a Ukrajinci stále skupují luxusní byty.

V Miami si zase luxusní nemovitosti pořizují Brazilci a Venezuelané. Kanaďané pak v Arizoně spíš kupují domy a byty zabavené bankami a doufají, že se jim je podaří výhodně prodat. "V zahraničí obecně panuje přesvědčení, že Spojené státy jsou ve výprodeji," podotkl Eric Workman, jenž je šéfem chicagské firmy Mack Companies. Firma kupuje zabavené nemovitosti, prodává je a pak spravuje pro investory.

Podle ekonomů má příliv zahraničního kapitálu na americký trh s bydlením několik příčin. Někteří Kanaďané, Brazilci a Číňani mají například obavy z vývoje na jejich trzích s nemovitostmi. Investují proto raději v USA, kde se již ceny zřítily. Kupci z Venezuely, Ruska a Mexika si nemovitosti v USA pořizují jako trofeje, ale i jako pojistku vůči politické nestabilitě doma. Nezanedbatelné jsou i kurzové vlivy.

Rubrika: Aktuálně

    Zpět
© WebActive s.r.o.