Aktuálně

18.06.2012
Sokolovu se vrací stále více městských bytů

Městu Sokolov se vrací stále více městských bytů a jejich opětovné přidělování je stále obtížnější. Podle místostarosty Karla Jakobce nájemníci stále častěji nejsou schopni platit nájem a o byty přicházejí, řekl ČTK.

Zatímco v minulosti vedení města přidělovalo několikrát ročně několik uvolněných bytů, naposledy radní rozhodovali o nových nájemnících hned 15 bytů. "Městských bytů máme stále stejně, ale více se nám jich vrací. Fluktuace nájemníků stoupá," uvedl Jakobec. Z původních 5500 bytů, které město mělo před privatizací bytového fondu, jich nyní má uz jen zhruba 1000. Většina z nich je v domech s pečovatelskou službou, ve věžových domech nebo v domech s nebytovými prostory na náměstí Budovatelů.

V Sokolově přiděluje po deregulaci nájemného radnice městské byty s měsíčním nájmem 50 korun za čtvereční metr. Zhruba to odpovídá tržním cenám. Při přidělování bytů město dává přednost nájemníkům, kteří mají stabilní příjem ze zaměstnání. Těch je ale mezi žadateli stále méně. "Pro město jsou to ztráty. Když lidé přestanou platit nájem, nějakou dobu trvá, než se nám podaří byt vyklidit a najít nového nájemníka. Čtyři až pět měsíců je tak byt prázdný a nájem nikdo neplatí," doplnil Jakobec.

Pokles zájmu o byty se projevuje i u bytů pro seniory. Zatímco v některých městech se na byty pro seniory čeká řadu měsíců, v Sokolově je možné dostat byt o velikosti 1+0 za dva měsíce, větší pak do pěti měsíců.

Rubrika: Aktuálně

Zdroj: ČTK, Sreality

    Zpět

 

Zavřít okno