Aktuálně

04.09.2012
JRD: Energeticky šetrné stavby spotřebují šestkrát méně energií

Znění novely zákona o hospodaření energiemi přináší v oblasti šetrného stavění výhody nejen uživatelům, investorům, ale celé společnosti, především s ohledem na budoucnost. Současné české stavebnictví nedostatečně reaguje na stále rostoucí ceny energií. Energeticky úsporné stavby spotřebují šestkrát méně energií na vytápění než běžné budovy, uvádí developerská firma JRD.

„Pokud bychom je přirovnali k automobilům, úsporná auta mají spotřebu pohonných hmot tři litry na 100 kilometrů, zatímco české stavebnictví staví domy na úrovni aut se spotřebou 18 litrů. Navíc je české stavebnictví jednou z mála oblastí, v které, na rozdíl od automobilů či elektrických spotřebičů, dosud zákazník nedostává informace o spotřebě energií,“ přirovnává JRD.

Současná výstavba je v 98 procentech realizována v energetické třídě C a méně než jedno procento ve třídě A. U elektrických spotřebičů od zavedení štítků už nikdo výrobky v energetické třídě C nekupuje, což ukazuje na uvědomělost občanů při správném informování. „To je příčinou toho, že na trhu vedle sebe existují ve stejné lokalitě stejně velké byty s provozními náklady ve výši 2000 Kč a u druhého 7000 Kč, přičemž kupující informaci o tomto rozdílu nedostává,“ tvrdí JRD.

Podle JRD není pravdou, že takové budovy jsou drahé. Tzv. vícenáklad je zajímavě návratný již při současných cenách energií. Zákon rovněž nenutí rekonstruovat stávající objekty a nepřikazuje zpracovávat štítky. „Tato povinnost je již zavedena pět let, zavádí pouze povinnost informovat kupujícího,“ vysvětluje JRD. Podle developera není též pravdou, že povinnost štítkovat budovy je neliberální opatření. Pro efektivní rozhodování jsou totiž nezbytné informace a zákon zajišťuje, aby klienti informace měli jako v jiných oborech. V neposlední řadě zákon ani nezavádí podporu jinak neprodejných výrobků. „Zákon upřednostňuje podporu investic do nízkoenergetických úprav před vysokou spotřebou energií v průběhu životnosti staveb,“ dodává.

Šetrné budovy na druhé straně přinášejí nejen úsporu financí, ale především větší životní kvalitu bydlení. To znamená zdravé vnitřní prostředí, zlepšení životního prostředí, snížení závislosti na dovozu energií a jejich spotřeby a snížení výdajů na provoz.

Společnost JRD, s. r. o., byla založena v roce 2003 a zaměřila se na výstavbu nízkoenergetických a pasívních bytových domů. Do současnosti bylo realizováno přes 13 projektů.

Rubrika: Aktuálně

    Zpět

 

Zavřít okno