Aktuálně

17.09.2012
FOR ARCH ukáže, jak se bydlí v pasivních domech

Na veletrhu FOR ARCH, který se uskuteční 18. až 22. září 2012 v PVA EXPO PRAHA, se zájemcům představí akce „Pasivní domy - bydlení, které baví“. V souvislosti s rostoucími cenami za energie a tlakem na snižování energetické náročnosti budov přináší tento trend výhody pro své obyvatele. Uvedla to společnost ABF.

Zástupci Centra pasivního domu, které program věnovaný pasivnímu bydlení pořádá, představí problematiku a její přínosy pro majitele takových nemovitostí. Cyklus přednášek, filmových projekcí a workshopů o energeticky efektivním bydlení se zaměří na témata, jak mají stavitelé správně provést tepelné izolace, zda má v tomto případě výhodnější vlastnosti dřevo či klasická cihla, a jak rychle se vrátí investice do takové stavby. Odborníci zájemcům poradí i s rekuperací vzduchu či výběrem vhodných oken pro pasivní stavby. Zajímavé budou názory architekta z Projektového a inženýrského atelieru a zkušenosti předají také obyvatelé těchto domů. Návštěvníci budou moci shlédnout dokumentární film o výstavbě pasivních domů v zahraničí nebo video o detailech nízkoenergetického stavění.

Na FOR ARCH bude též vystaven mobilní pasivní domek o rozměrech 7,5×3,5 m s výškou 3,5 m. „Dům demonstruje materiály a moderní technologie obvykle používané u pasivních domů. Lidé si mohou zblízka prohlédnout, jak takový dům vypadá a od našich průvodců se dozví zajímavé detaily,“ přibližuje exponát Jana Stará ze sdružení Centrum pasivního domu. V interiéru se nachází moderní kuchyně včetně nábytku a spotřebičů a nechybí ani sociální zařízení. Buňka je vybavena prvky inteligentního domu, jakými jsou například dálkově ovládané stmívání svítidel a spouštění venkovních žaluzií. Veřejnost má možnost získat tento unikátní dům v aukci na serveru aukro.cz. Dražba začala 12. září 2012 na symbolické vyvolávací ceně 1 Kč. Domek bude vystaven na veletrhu FOR ARCH 2012 od 18. září až do soboty 22. září, kdy bude v 11:30 aukce slavnostně ukončena a oznámen nový majitel mobilního pasivního domu. Poslední momenty dražby zde bude komentovat Eva Decastelo.

V rámci doprovodného programu FOR ARCH se bude konat také konference „NULOVÉ BUDOVY – ŠANCE PRO SPOLEČNOST?“. Hovořit se bude o novele zákona o hospodaření energií, která souvisí se zavedením směrnice EU o energetické náročnosti budov a v současné době prochází schvalováním zákonodárců. ČR tak reaguje na požadavky EU na snižování energetické náročnosti budov či bytů. Pro majitelé nemovitostí, bytová družstva a SVJ, realitní kanceláře, stavební firmy a developery přinese řadu změn a již nyní vyvolává řadu otázek a nejasností. Akci pořádá společnost ABF ve spolupráci s FSv ČVUT, Iniciativou Šance pro budovy a poradenskou společností ENVIROS.

Pokud nová legislativa vejde v platnost, budou muset vlastníci nemovitostí od začátku příštího roku pořizovat průkazy i při prodeji a novém pronájmu celých budov a při prodeji jednotlivých bytů a kanceláří. Od roku 2016 začne tato povinnost platit také pro nové pronájmy bytů a kanceláří. Náklady na pořízení průkazů ovlivní stav stavební dokumentace, složitost stavby, ale i tržní nabídky různých zpracovatelů. Odhady hovoří o tom, že cena průkazu pro rodinný dům s kompletní dokumentací by se měla pohybovat do pěti tisíc korun. Zájemce o koupi či nový pronájem nemovitosti se z průkazu dozví ověřené číslo, ze kterého si může odvodit očekávané roční náklady na energie. Jedná se o obdobu uvádění normované spotřeby paliva u automobilů nebo energetického štítku na pračce či ledničce.

Rubrika: Aktuálně

    Zpět

 

Zavřít okno